Thursday, November 14, 2013

Milli Bir Spor : Buz Hokeyi

Geçen akşam eşimle birlikte hokey maçına gittik. Edmonton Oilers, ABD'nin Dallas Stars takımını ağırladı Rexall Stadium'da.  Doğrusunu söylemek gerekirse bu kadar kalabalık bir seyirci kitlesiyle karşılaşacağımı tahmin etmemiştim. Bu arada burda buz hokeyi diye anılmıyor bu spor malum, diğer hokey türleri burda oyananmıyor ; bu nedenle hokey dediğiniz anda bunun buz hokeyi olduğunu ima etmiş oluyorsunuz. 

Hokey, kaleci ile birlikte  sahada toplam 6 oyuncu ile birlikte  buz pistinde oynanan bir oyun.  Hokey, 20 şer dakikadan 3 devre halinde oynanıyor.  Oyunu yöneten 6 hakem bulunuyor. Her bir skor sayısı “gol” olarak ifade ediliyor.

İlginç ve aksiyon dolu bir takım oyunu hokey. Her ne kadar oyunun dinamiklerini son periyotta anlamaya başladıysam da seyri oldukça keyifli.  Eşimin kuralları zaman zaman anlattığı bu oyunda bana en ilginç gelen kural ise; penaltı verilen takımda 2 dakikalık süreyle sahadan 1 oyunucunun eksik oynamasıydı. Şayet  penaltı süresi içinde tekrar penaltı kararı verilirse takımdan bir adam daha eksiltilerek oyuna devam ediliyor.  Rakip takımın skor yapma ihtimali  böylece artıyor. Tabi bu durum da,  oyundaki yenilme riskleri  kadar kazanma fırsatlarını arttırıyor. 

Hokeyde,  futbol, voleybol veya basketbol gibi diğer takım oyunlarındaki gibi oyuncu değişimleri hakemin oyuna ara vermesiyle gerçekleşmiyor, bizzat takım oyuncuları koçun  oyun planına göre sırası geldiğinde değişim yapıyor.  Tüm bunlar ekibi yöneten kaptan ve koçun koordinasyonunda saniyeler içerisinde gerçekleşiyor.  Normal sürenin sonuna kadar takımlar eşitliği bozmaz ise  uzatmalar oynanarak galip takım belirleniyor.

Oyuncu Dananımı
Oyuncular, eldiven, dizlik, omuzluk, paten, hokey tulumu ve stik ile beraber ortalama 5-7 kg ağırlıkla oynuyorlar. Futboldaki topun yerini burda pak alıyor. Pak çok sert pilastikten mamul disk şeklinde  siyah bir gereç. Pakın zaman zaman oyuncuların korunmasız olan bölgelerine gelmesi nedeniylse incinmeler olabiliyor. Ayrıca stadyumun sıcaklığı 12 derece iken, buz pistinin sıcaklığı -4 santigrat derecede tutuluyor.  Ne kadar tecrübeli de olsalar tüm oyuncular kendilerini yerden 10 santim yükseklikte tutan patenlerin üzerinde dengede durmak ve hareket etmek zorunda.  Anlayacağınız üzere çevre ve oyun koşulları bakımından oyuncuları  oldukça zorlayan bir doğası var hokeyin.
Stanley Kupası

NHL (National Hokey League) toplamda 30 takım var, 6 'sı Kanada ,  24 'ü ABD takımı. Montreal Canadians Stanley Kupası'nı 24 defa kazanarak en çok şampiyon olan takım ünvanını alırken, ikinci en başarılı takım ise kupayı 13 kez alarak Kanada'dan Toronto Maple Leafs'tir.  Bu sene ise  ligte Colorado ve Detroit favori olarak gösterilen takımlar. Ligte bulunan yerel takımlar birbirlileri ile oynadığı gibi, iki ülke arasında da müsabakalar olmaktadır. Bu tür müsabakalar, her iki ülkenin milli marşının okunmasıyla başlıyor. 

Kolezyum olarak adlandırılan stadyumlar yaklaşık 15000-20000 kişilik kapasitede oluyor. Seyirciler futbol veya basketbol seyircilerine nazaran oldukça sakin diyebilirim. Ses sistemi harika, koca stadyumda bir tek davulcu Oilers taraftarlarını yönlendirerek tezaruhat yaptırıyordu. Küfür yok, arbede ama  zaman zaman alkolün etkisiyle kendinden geçen seyirciler de yok değil.   



Seyircilerin coşkusunu aşağıdaki videodan görebilirsiniz.



Kanada'nın gelmiş geçmiş en ünlü hokey oyuncusu ise 2002 yılında emekliye ayrılan Wayne Gretzky. 
Wayne Gretzky

Edmonton Oilers'ta performans gösteren Nail Yakupov şimdilerde  en popüler oyuncular arasında. Yakupov,  tecrübe kazandıkça  ligin en iyi oyuncularından biri olacağı yönünde hokey profesyonellerinden olumlu eleştiriler alıyor.

Nail Yakupov

Maç sonucuna gelince Oilers malesef 3-0 mağlup oldu . Ne diyeyim önümüzdeki maçlara bakıcağız… Lest Go Oilers !



2 comments:

Emoş'un Dünyası said...

Türkiye'de futbol maçını bile izlemezken, Buz Hokey'i maçına gitmişsin, helal olsun :))

Selvi said...

her şeyin bir ilki var diyeyim :D