Evet biz hanımların güzelleşmek için kullandığı kozmetiklerin çeşidi o kadar fazla ki, yüzlerce kimsayasal içeren bu ürünleri kullanmadan önce tereddüt etmemek elde değil.
İşte tam bu noktada "organik" ürünler tercih konusu oluyor. Pazarın büyüklüğü, sağlığın daha fazla gözetilmesi gibi unsurlar dikkate alındığında " organik" olarak etiketlenip tüketici algısıyla oynayan markalar da çığ gibi büyüyor.
Bu konuda başı çeken hatta kuaförlerin de organik diyerek tedarik ettiği saç boyalarından tutunda saç bakım ürünlerinin başında "ORGANIX" markası geliyor.
Ancak Organix hiç de organik değilmiş !
Amerika'da faaliyet gösteren Çevre Sağlığı Grubu ( Centre for Environmental Health -) Organix markasının özellikle saç bakım ürünlerinin hiç de iddia edildiği kadar organik olmadığına dair iddasıyla ortaya çıkmıştı. Çevre Sağlığı Grubunun yaptığı araştırmalar, markanın çoğunluğu endüstriyel kimyasallar kullanarak ürünü geliştirdiğini ortaya çıkardı. Öyleki ki Kalifornya'nın kozmetik ve kişisel bakım ürünleri hakkındaki mevzuat bu tip ürünlerinin en az %70'inin organik madde içerikli olmasını zorunlu kılmaktadır. Ancak Çevre Sağlığı Grubu, ORGANIX markası ürünlerinde ya hiç, ya da eser miktarda organik madde içerdiği ortaya çıkardı. Grup bunun üzerine şirkete dava açtı ve davayı davayı kazandı. Ancak önceden Organix markası ile ürünlerini piyasada satan şirket aynı ürünü adını ve logosunu değiştirerek satmakta gecikmedi. Bu logoyu gördüğünüz ürünleri satın almadan önce bir daha düşünün derim.
Organix = Ogx |
Tavsiyem, bu ürünleri gördüğünüzde saçınıza kullanacağını ürünler kesinlikle endüstriyel kimyasallardan mamul edildiğini göz önünde bulundurmanız. Zararsız diye alıp kullandığınız ORGANIX hiç de organik değilmiş. Konunun detaylarına Amerika'nın trajı en yüksek gazetelerinden biri olan Wall Street Journal'ın 30.04.2013 tarihli yayınından veya http://online.wsj.com/news/articles/SB10001424127887323798104578455134230275820 bağlantısından da ulaşabilirsiniz.
Ne diyeyim aldığınız ürünlere adı "organik" diye hemen itibar etmeyin. Mutlaka ardında bu savı destekleyecek bir kurum olmalı diye düşünmelisiniz. En azından savı destekleyecek test sonuçlarını içeren bir belge de olabilir, genelde ambalajın içindeki prospektüste veya bizzat ambalajın üzerinde görebilirsiniz bu bilgileri.
Kozmetik Ürünler Tebliği de bu kriterleri içermiyor malesef o nedenle Türkiye bu tip firmalar için çok büyük bir pazar. Hal böyleyken siz siz olan gördüğünüz her" organik" logosuna ve beyanına inanmayın. Araştırın, soruşturun.
Yakında hangi marka kozmetik ürününün hangi çeşit kimyasallar kullanıldığına dair paylaşımlarda bulunucağım. Bununla birlikte evlerinizde kolaylıkla hazırlayabileceğiniz bakım reçetelerini de paylaşacağım